Preken

Genesis 8 - DE WERELD IN!

Een verhaal waarin God meedoet kán niet eindigen in dood en verderf. Ook het verhaal van Noach gaat verder: hij krijgt een nieuw begin in een nieuwe wereld. En overal in die wereld moet weer leven komen. Een opdracht die net zo goed voor christenen geldt: blijf niet hangen bij de ark, binnen de veilige muren van de kerk, maar breng leven de wereld in!

Genesis 7 - DE KIST

Loslaten is een van de moeilijkste dingen van het leven. Noach moet alles wat hij kent loslaten. Hij begraaft zijn oude leven en wordt opgesloten in een grote kist - want dat is de ark. Hij zet zijn leven op het spel. En dat is precies wat geloven is: je verliest je leven, om zo het leven te vinden. Het verhaal van Noach laat zien wat dat is.

Genesis 6:5-22 - DE VERNIETIGING

Speelgoedfabrikanten weten wel raad met het verhaal van Noach. Op de ark is het een gezellige beestenboel. Het echte verhaal is veel donkerder: de mens vernietigt al het goede in de schepping, en daarom wil God die hele schepping vernietigen... De toekomst van de mensheid staat op het spel! Is er nog een weg uit het kwaad?

Deuteronomium 10:12-22 - GOD EN VREEMDELINGEN

Een derde van de Zaankanters is niet van Nederlandse komaf. Het bijbelse woord voor 'mensen met een migratie-achtergrond' is 'vreemdelingen'. Israël krijgt de opdracht vreemdelingen met liefde te behandelen. Een opdracht die alles te maken heeft met wie God is en met wie wij zijn.