Preken

Lucas 4:1-13 - HET EXAMEN

Wat voor verlosser wil Jezus zijn: een gewoon mens of een superheld? Die vraag staat centraal in 'het examen' dat Jezus in de woestijn aflegt. De slang fluistert Jezus in: doe toch niet zo moeilijk, kies toch voor de makkelijke weg. Jezus weerstaat de verleiding en wil ook jou leren 'nee' te zeggen tegen de makkelijke maar liefdeloze weg.

Lucas 3:1-22 - DE ENTREE

Belangrijke mensen zorgen voor een groots entree. Als Jezus voor het eerst in de openbaarheid treedt, pakt hij het hele anders aan: hij gaat op in de massa en laat zich zelfs dopen! Daarmee gaat Jezus aan onze kant staan. Zo maakt Jezus direct al duidelijk hoe God mensen redt: niet door van boven te roepen, maar door omlaag te komen.

Lucas 2:34-35 - EEN CONTROVERSIËLE BABY

Rondom kerst gaat het vaak over vrede op aarde. Maar die vrede komt er niet zomaar. Een zekere Simeon profeteert over Jezus dat hij een onruststoker zal zijn. Want voor het écht vrede kan worden, zijn er heel wat confrontaties nodig! Durven christenen vandaag de confrontatie nog aan te gaan?

Lucas 2:10 - KERST: NOOIT MEER BANG!

'Wees niet bang': het is de opdracht die in de bijbel het meest voorkomt. Het is ook het eerste wat de engel tegen de herders zegt. Dat Jezus is geboren, betekent dat je nooit meer bang hoeft te zijn voor God! Ook al is God heilig, ook al haat God zonde en ook al schaam jij je voor wie je bent: God komt naar ons toe als ontwapenende baby. Daar kún je gewoon niet bang voor zijn!