Preken

Matteüs 6:11 - JOUW ZORGEN? GODS ZORGEN!

Bidden om brood voor vandaag - dat lijkt in Nederland overbodig: we leven in overvloed. Maar dat betekent nog niet dat we zorgeloos door het leven gaan! Jezus nodigt je uit in je gebed al je zorgen aan God te geven: laat ze maar aan hem over. Als je dat doet, wordt je bevrijd van je zorgen, zodat je je kunt richten op wat God je vandaag (te doen) geeft.

Matteüs 6:10b - MET GOD OP 1 LIJN

Bidden kan heel makkelijk eenrichtingsverkeer blijven: jij vertelt God wat jij graag zou willen. Maar Jezus leert juist andersom te bidden: dat je niet God probeert te overtuigen van wat jij graag wilt, maar dat jij gaat willen wat God wil. Dan wordt bidden echt een gesprek, waarin je ook de tijd neemt om naar God te luisteren.

Matteüs 6:10a - BIDDEN MET DE OGEN OPEN

Als christenen bidden, doen ze dat vaak met hun ogen dicht. Het is een manier om je even af te sluiten voor alle afleiding. Maar bidden is meer dan iets tussen jou en God! Jezus leert te bidden 'laat uw koninkrijk komen'. Dat is bidden om een betere wereld. Tijdens het bidden sluit je je niet voor de wereld af, maar breng je die bij God. Het is bidden met open ogen.

Matteüs 6:9b - BIDDEN IS GENIETEN!

Veel christenen vinden bidden belangrijk, maar beleven er weinig plezier aan. Jezus' gebedsonderwijs kan dan helpen: hij leert je om God in het middelpunt te zetten, in plaats van te bidden om iets van God gedaan te krijgen. In dat laatste geval is bidden hard werken, terwijl als jouw gebed om God draait, bidden pas echt leuk wordt!