Preken

Leviticus 25:23-38 - GOD EN ECONOMIE

Het is op de wereld, en ook in Nederland, niet eerlijk verdeeld. Rijken worden rijker, armen worden armer. Dat lijkt wel een economische wet. In Leviticus 25 geeft God regels ongelijkheid tegengaan en ieder een eerlijke kans geven. Die regels wijzen op een eerlijke economie, een economie die Gods hart voor mensen weerspiegelt.

Leviticus 25:1-22 - GOD EN MILIEU

Over het milieu is veel te doen: opwarmende aarde, luchtvervuiling, plasticsoep. In de bijbel spelen al die problemen nog niet. Toch heeft de bijbel wel degelijk iets te zeggen over het milieu. Een oude wet uit Leviticus 25, over het sabbatsjaar, heeft verrassend treffende en diepzinnige dingen te zeggen over ons milieuprobleem. Uiteindelijk is goed met de aarde omgaan een kwestie van aanbidding!

Galaten 6 - HET EVANGELIE VERBINDT

Eenzaamheid is in Nederland een groot probleem. Het is een bij-effect van onze vrijheid: we hebben ons ontworsteld aan hechte maar benauwende gemeenschappen. In Galaten hamert Paulus steeds op vrijheid - blijven de Galaten ook met eenzaamheid achter? In Galaten 6 wijst Paulus een andere weg: júist het goede nieuws van Jezus maakt vrijheid én gemeenschap mogelijk.

Galaten 5 - BETER MENS WORDEN

Veel mensen willen een beter mens worden. Maar hoe wordt je dat? In Galaten 5 heeft Paulus het over de vrucht van de Geest: als je er zo uitziet, ben je echt een mooi mens! En het mooie: die vrucht groeit vanzelf, als je maar dicht bij Jezus blijft.